10 tips om je plastic gebruik te verminderen

Wellicht heb je al eens gelezen of gehoord over het plastic probleem in onze oceanen. Jaarlijks produceren we 311 miljoen ton nieuw plastic. In de oceanen drijft steeds meer plastic en jaarlijks komt daar ongeveer 5 miljoen ton bij. Dit plastic komt onder andere van afval wat we op straat gooien, microplastics in producten die we gebruiken, maar ook van synthetische kleding. Dit plastic vormt samen de plastic soep en dit wordt alleen maar meer.

Nu ik op vakantie ben op Curacao zie en merk ik meer dan in Nederland de directe gevolgen van ons plastic gebruik. De toeristische stranden waar we naartoe gaan zijn allemaal schoon, omdat deze iedere dag schoongemaakt worden. Echter, als je aan de noordkust gaat kijken, waar de zee wild is en je niet kan zwemmen, zie je van alles liggen. Onder andere tandenborstels, slippers, plastic zakjes en op nummer 1, plastic flesjes en bekers.

Op sommige terrasjes worden bijvoorbeeld al papieren rietjes gebruikt in plaats van plastic rietjes, maar ik ben ervan overtuigt dat minder plastic begint bij jezelf.

Ik heb 10 praktische tips voor je, om je plastic gebruik te verminderen.

🥤 Gebruik een herbruikbare waterfles

Ik gebruik al jaren mijn dopper* met veel plezier. Ik heb deze altijd in mijn tas zitten en vul deze bij met water. Als ik op reis ga neem ik hem leeg mee in mijn handbagage en vul hem na de security met water.

🥤Gebruik herbruikbare zakjes voor fruit en groenten

Je kan deze zakjes natuurlijk helemaal zero-waste vriendelijk zelf naaien van oude stof, maar als je niet zo handig bent met de naaimachine kun je ze tegenwoordig op meerdere plekken kopen. Mijn herbruikbare zakjes heb ik gekocht bij de groenteafdeling van de Albert Heijn.

🥤 Koop fruit en groenten zonder verpakking

Veel groenten en fruit wordt verkocht met een plastic verpakking eromheen. Probeer te kiezen voor de opties zonder verpakking en neem ze dan mee in je herbruikbare zakjes.

🥤Zeg nee tegen plastic rietjes

Mocht je wat gaan drinken buiten de deur, vraag dan of ze het (plastic) rietje weg willen laten. Je kan eventueel je eigen herbruikbare rietje meenemen, of gewoon zo uit het glas drinken.

🥤Gebruik een herbruikbare (thermos) beker

Als je fan bent van koffietjes buiten de deur en deze graag onderweg koopt, kom je bijna niet onder de (plastic) wegwerpbekers uit. Tegenwoordig krijg je op veel plekken korting als je je eigen beker meeneemt. Ik heb een lekvrije thermosbeker*, omdat ik hem vervoer in mijn tas.

🥤Gebruik bakjes in plaats van zakjes

Als je je boterhammen mee wilt nemen onderweg, is een broodtrommel een makkelijke en handige optie. Geen geplette boterhammen meer en tegelijkertijd plastic bespaard. Win-win.

🥤Haal eten af in je eigen bakjes

Als je eten gaat afhalen, krijg je dit 9 van de 10 keer in een plastic bakje. Als je je eigen bakje meeneemt kun je je eten daar in afhalen en hem daarna gewoon afwassen.

🥤Gebruik producten zonder (plastic) verpakking

Zoals de verzorgingsproducten van Lush of bijvoorbeeld een blok vaste zeep in een kartonnen doosje.

🥤Gebruik herbruikbare wattenschijfjes

Deze zitten verpakt in plastic en op zichzelf veroorzaken ze een heleboel afval. Ik gebruik al jaren deze van Lana Luna.

🥤Vermijd microplastics in verzorgingsproducten

In verzorgingsproducten komen regelmatig microplastics voor. Deze kan je niet zien met het blote oog. Je hebt een hele handige website en app, waar je kan controleren of je producten microplastics bevatten.

Wellicht heb je het idee dat al deze dingen weinig nut hebben, maar alle kleine beetjes helpen. Verandering begint bij jezelf en je kan op deze manier echt bijdragen aan minder plastic. Als je meer informatie wilt kijk dan eens op de website van de plastic soup foundation.

Liefs, Lori

Links gemarkeerd met een * zijn affiliate links. Als je iets besteld via deze link, krijg ik een klein percentage van de opbrengst. Het kost jou niets extra’s.

Volg:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *